Λύσεις εισπράξεων από EFTPOS χωρίς έκδοση στοιχείου λιανικής

Online – Remote Αναβαθμίσεις Ταμειακών μηχανών και οι λύσεις εισπράξεων προκαταβολών, τιμολογίων, εξοφλήσεων υπολοίπων πελατών από EFTPOS χωρίς έκδοση στοιχείου λιανικής από την ταμειακή μηχανή εφόσον το πληκτρολόγιο του POS για πληκτρολόγηση ποσού θα είναι κλειδωμένο.

Ημερομηνία Δημιουργίας άρθρου 13/02/2024

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (μόλις έχουμε νεότερα θα προσθέτουμε ανά ημερομηνία και το χρώμα στα κείμενα)

  1. 14/02/2024 
  2. 15/02/2024
  3. 24/02/2024
  4. 01/03/2024

Όπως όλοι πλέον γνωρίζετε το υπουργείο δεν κάνει πίσω σε πιθανή παράταση διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με τα POS λόγο του ότι κινδυνεύει να χάσει δόση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που έχει ενταχθεί το έργο αυτό. (παρόλο που δεν ήταν απόλυτα έτοιμο και δεν είχε προβλέψει με καλύτερο και πιο λειτουργικό για αυτό τρόπο, την συλλογή δεδομένων συνέπεια της  ανεπάρκειας ολοκληρωμένου σχεδιασμού στο εγχείρημά του, σε σχέση με το πώς λειτουργεί η αγορά.) Δείτε παρακάτω *ΝΕΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Μάλιστα ανακοινώσε ** πρόστιμα στις εμπλεκόμενες εταιρίες του έργου αυτού, εάν δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους έως την καταληκτική ημερομηνία (29/02/2024) αφού τους έδωσε νέες οδηγίες προ ολίγον ημερών (πηγή: Σύνδεσμος Εισαγωγέων & Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων Λιανικών Πωλήσεων «Σ.Ε.Κ.Τ.») για ζητήματα που προέκυψαν κατά την προσπάθεια πιλοτικής λειτουργίας αρχής γενομένης αλλά και τέλους κατά το 99% των περιπτώσεων από 17/01/2024 όπου αποστέλλοντας 5500 ΑΦΜ προς διασύνδεση πιλοτικά για νέες ταμειακές και EFTPOS που είχαν δυνατότητα, αναβαθμισμένων με τα τότε δεδομένα αλλά χωρίς σχεδιασμό όπως και αποδείχτηκε σύμφωνα με την πραγματικότητα. (Δείτε παρακάτω *ΝΕΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ) και θα καταλάβετε τους λογούς που αυτό πρακτικά ήταν αδύνατο στο 99% των περιπτώσεων και κατά την γνώμη μας βάσιμος λόγος άρνησης συμμόρφωσης.

  • **τα πρόστιμα αφορούν εταιρίες κατασκευής ταμειακών μηχανών και κατασκευαστών POS – E-POS.
  • τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις εάν τα συστήματά των κατασκευαστών είναι σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του υπουργείου και με υπαιτιότητά των επιχειρήσεων δεν διασυνδεθούν, παραμένουν.

 

Τα κυριότερα προβλήματα (Δείτε παρακάτω *ΝΕΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ) έκτος από την έλλειψη τεχνογνωσίας αλλά και αμέλειας που έχει μερίδα εμπόρων (πχ δεν έχει καν’ θέσει το POS σε λειτουργία ή το έχει ακόμη με σύνδεση με τηλεφωνικό δίκτυο, δηλαδή να κάνει DIALUP κλήση και ΟΧΙ με TCP/IP = internet, δηλαδή με καλώδιο δικτύου ή WiFi στο modem – router του παρόχου τηλεπικοινωνιών)  έχει το αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή και η αναβάθμισή του από τον πάροχο πληρωμών τους και θεωρείτε υπαιτιότητα της επιχείρησης και όχι του παρόχου. Ομοίως εάν δεν έχει αναβαθμίσει το ταμειακό του σύστημα όντος υπόχρεος όπως και θα έπρεπε.

Εκτός από τους παραπάνω που είναι ευτυχώς η μειονότητα (σε ότι αφορά τα POS), υπάρχουν και οι υπόλοιποι, οι συνεπείς, που είναι τα συστήματά τους έτοιμα και λειτουργικά για την διασύνδεση αλλά όπως είπαμε παραπάνω, το υπουργείο δεν ήταν απόλυτα έτοιμο.

Οι λύσεις εισπράξεων προκαταβολών, τιμολογίων, εξοφλήσεων υπολοίπων πελατών από EFTPOS χωρίς έκδοση στοιχείου λιανικής.

Σύμφωνα με τα προς ώρας δεδομένα για τις ταμειακές μηχανές της RBS που έχει γίνει η πρώτη αναβάθμιση firmware διασύνδεσης EFTPOS ή είναι νέες με το firmware αυτό, αγοράς από τον 9το του 2023 και μετά, από το βράδυ της Τετάρτης 14/02/2024 μετά την έκδοση του Z-Read θα εγκατασταθεί Online – Remote  από το esend της ΑΑΔΕ σε όλες αυτές τις ταμειακές μηχανές νεότερο firmware που θα προσθέσει νέες λειτουργίες.

* ΝΕΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Στη νέα version για ταμειακές RBS έχει προστεθεί η δυνατότητα είσπραξης με κάρτα για τις πιο κάτω περιπτώσεις:

  1. Έκδοση τιμολογίου my DATA (που εκδίδεται πχ. από το ERP σας, το timologio ή άλλο κανάλι διαβίβασης στο mydata)
  2. Έκδοση παραστατικού Tax-free (myDATA)
  3. Προείσπραξη (14/02/2024)  οποιουδήποτε ποσού που δεν αφορά χρεωστική λιανική συναλλαγή από ταμειακή μηχανή, όπως προκαταβολές, δόσεις, εξόφληση υπολοίπου πελάτηκ.λπ.
  4. Είσπραξη έναντι που δεν αφορά χρεωστική λιανική συναλλαγή από ταμειακή μηχανή, όπως δόσεις, εξόφληση υπολοίπου πελάτη ή έναντι υπολοίπου

Οι χειρισμοί για την εκτέλεση των πιο πάνω λειτουργιών έχουν ως εξής:

Επιλέγετε «ΕΠΙΠΕΔΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ» (ή 2ο ΕΠΙΠΕΔΟ), στη συνέχεια «ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ», οπότε θα σας εμφανιστούν οι τρείς τέσσερις ως άνω επιλογές. By default το τιμολόγιο και με το βελάκι οι υπόλοιπες δύο τρεις, επιλέγετε την επιθυμητή και επιβεβαιώνετε με «ΜΕΤΡΗΤΑ». Στη συνέχεια καταχωρείτε το ποσό της συναλλαγής, επιλέγετε «ΚΑΡΤΑ», οπότε η συναλλαγή εξελίσσετε κατά τα γνωστά.

Η ταμειακή μηχανή θα εκτυπώσει αντί απόδειξης λιανικής ενημερωτικό δελτίο της συγκεκριμένης συναλλαγής (προσωρινά, για κάποιες ημέρες, μέχρι την τροποποίηση του e-SEND από την ΑΑΔΕ, όλες οι ως άνω επιλογές χαρακτηρίζονται ως προείσπραξη).

Αν η συναλλαγή αφορούσε τιμολόγιο myDATA και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή ως ανωτέρω, ο έμπορος μπορεί να προβεί στην έκδοσή του.  Στην περίπτωση που το τιμολόγιο έχει προηγηθεί, κατά την ως άνω διαδικασία, παρέχεται η δυνατότητα να καταχωρηθεί και ο αριθμός του, διαφορετικά το πεδίο αυτό παραμένει κενό.

 

Αυτή η ΝΕΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ,  κατά την γνώμη μας αποτελεί μια πρόχειρη, ως συνήθως!!  λύση, από πλευράς υπουργείου μόνο και μόνο για να εισπράξει την δόση του ταμείου ανάκαμψης.

Δεν θα έπρεπε να είναι ο τρόπος εισαγωγής του ποσού προς είσπραξη αποκλειστικά και μόνο από την ταμειακή μηχανή αλλά και από  ERP ή άλλο κανάλι διαβίβασης (πχ timologio) η σύνδεση με το POS για να καλύψει τα πάντα ενιαία, με έναν τρόπο, διασύνδεση στο POS από πολλαπλά ή όχι ταμειακά συστήματα, δηλαδή με ένα και ενιαίο πρωτόκολλο επικοινωνίας, που θα ήταν πιο εύκολο, λειτουργικό και ξεκάθαρο για τον τελικό χρήστη αλλά και στην συλλογή των δεδομένων από την ΑΑΔΕ, πχ με την ύπαρξη νέων ειδικών παραστατικών κατηγορίας 8.xxx που δεν αποκλείετε να γίνει αργότερα γιατί είναι και ο μόνος τρόπος υλοποίησης του στόχου που έχει η ίδια η ΑΑΔΕ θέσει ώστε όλα τα POS να έχουν το αριθμητικό πληκτρολόγιο κλειδωμένο στην πληκτρολόγηση ποσού. (το πληκτρολόγιο θα είναι ενεργό μόνο για την πληκτρολόγηση του pin του πελάτη και της αποστολής του πακέτου για τον κωδικό του εμπόρου στο τελικό στάδιο όταν θα αφορά όλους το μέτρο)

Παρόλα ταύτα για την κάλυψη του υπουργείου στο ταμείο ανάκαμψης αλλά και να μην δημιουργηθεί ¨πονοκέφαλος και βάσιμος λόγος άρνησης της αγοράς στην συμμόρφωση¨,  η ΝΕΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Αναμένετε να υλοποιηθεί προσεχώς και από τις υπόλοιπες συνεπείς κατασκευάστριες εταιρείες ταμειακών μηχανών και EFTPOS που θα θέλουν να αποφύγουν το τσουχτερό πρόστιμο, οπότε καλό προς την ενημέρωσή σας θα είναι να επισκέπτεστε το παρόν άρθρο όπου και θα υπάρχουν οι ανάλογες ενημερώσεις για ταμειακά συστήματα που υποστηρίζουμε.

Αναμένουμε ενημερώσεις από τις εταιρείες ICS Καραφύλης , INFOPOS, ELZAB HELLAS και θα ενημερώνουμε παρακάτω το παρόν.

(15/02/2024) Στο web site της ΑΑΔΕ (το link πατώντας εδώ) είναι πλέον και η λίστα που ανανεώνεται διαρκώς με τις οδηγίες σύνδεσης των κατασκευαστών POS και τις απαιτούμενες ρυθμίσεις για κάθε μοντέλο.

Εάν η στήλη Οδηγός Αναβάθμισης, έχει λήψη αρχείου και το POS σας είναι αναβαθμισμένο (βλέπε μητρώο POS στο taxis) είναι και η διασύνδεσή τους εφικτή (με αναβαθμισμένη ταμειακή φυσικά)

Εάν θέλετε να πραγματοποιηθεί η διασύνδεση χωρίς το menu ΝΕΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ   που έχουν οι ταμειακές RBS για τον λόγο του ότι δεν σας είναι απαραίτητο ή πρέπει να  διασυνδέσετε… (αποφυγή προστίμου | Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπό έκδοση υπουργική απόφαση ενεργοποιεί πρόστιμα 10.000 ευρώ για υπόχρεους σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων και 30.000 ευρώ για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία. Τα νέα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν από την 1η Μαρτίου) …αλλά χρειαζόσαστε είσπραξη από POS χωρίς έκδοση στοιχείου λιανικής, μπορείτε όποτε χρειάζεστε να δηλώνετε από το e-send βλάβη ταμειακού συστήματος και να ανοίγει το πληκτρολόγιο του POS για πληκτρολόγηση ποσού.

Τραγελαφική θα ήταν ο πιο κόσμιος χαρακτηρισμός για την κατάσταση που επικρατεί έως σήμερα 24/02/2024 σε επίπεδο ετοιμότητας των τερματικών EFTPOS από τους παρόχους πληρωμών πλην εξαιρέσεων αλλά οι εξαιρέσεις αφορούν δυστυχώς ένα μικρό ποσοστό.

Ενώ έχει έρθει το μήνυμα από την ΑΑΔΕ που δηλώνει και γνωστοποιεί στον έμπορο ότι το ή τα τερματικά του  είναι έτοιμα και αναβαθμισμένα και ακολουθώντας τις οδηγίες που οι πάροχοι έχουν δημοσιεύσει στην ΑΑΔΕ και η ΑΑΔΕ με την σειρά της στο κοινό, δυστυχώς είναι ανέτοιμα αφού είτε λείπουν menu, είτε κλειδώνουν και δεν δέχονται το ποσό που στέλνει η ταμειακή ή απλός δεν κάνουν τίποτα και δεν ανταποκρίνονται στο ζητούμενο (πχ vx520 και epay, που δεν καταλαβαίνει καν την επικοινωνία που η ταμειακή του στέλνει).

Καλό θα είναι και προς αποφυγή διπλοχρεώσεων επισκέψεων τεχνικού στον χώρο σας πριν μας καλέσετε να είστε σίγουροι από τον ή τους παρόχους σας ότι όντος το μηχάνημα EFTPOS που έχετε είναι έτοιμο.

Επίσης από την ενημέρωση του ΣΕΚΤ στις 22/02/2024 παραδέχτηκαν ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις πχ όταν η ταμειακή οδηγείτε από λογισμικό Η/Υ ή εμπλέκονται στο EFTPOS και άλλοι πχ εξόφληση λογαριασμών  δεν είναι δυνατή η διασύνδεση παρόλο που το τερματικό EFTPOS μπορεί να είναι έτοιμο πραγματικά καθώς δεν έχει αναπτυχθεί το λογισμικό σύνδεσης τους με τον Η/Υ και μας είπαν να συνδέσουμε ταμειακές που λειτουργούν αυτόνομα.

A. 01/03/2024

Παράταση 1+1 μήνα, από 01/03/2024, έως 30/04/2024.

Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών

Ας ελπίσουμε ότι η ταλαιπωρία που έχουμε όλοι υποστεί από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ θα λήξουν σύντομα, αφού πρώτα οι πάροχοι πληρωμών και οι κατασκευαστές ταμειακών μηχανών καταλήξουν στο τι δουλεύει και τι όχι !!!

Δεν είναι δυνατών και σε καμία περίπτωση λογικό αφού η διασύνδεση μεταξύ του EFTPOS και της ταμειακής μηχανής έχει επιτευχθεί επιτυχώς, δηλαδή έχουν ανταλλάξει τα κλειδιά κρυπτογράφησης μεταξύ τους και με την ΑΑΔΕ – ESEND και  έχει γίνει η δοκιμή, δηλαδή είτε έχει γίνει ολοκληρωμένη  συναλλαγή με κάρτα ξεκινώντας από την ταμειακή, είτε η δοκιμή όλων των πιθανών σεναρίων (περιπτώσεις που δεν θα ολοκληρωθεί δηλαδή η συναλλαγή από το EFTPOS, π.χ. πληκτρολόγηση λάθους PIN κάρτας από πελάτη ή άλλοι λόγοι απόρριψης από POS) και έχει επίσης γίνει η εκπαίδευση του τελικού πελάτη, στον τρόπο χειρισμού για διαφορετικό τρόπο ολοκλήρωσης συναλλαγής μετά την απόρριψη συναλλαγής του POS (ολική ακύρωση, αποστολή ξανά στο POS ή είσπραξη με μετρητά)  μετά από online ΝΕΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ενός ή και των δυο συστημάτων το αποτέλεσμα να είναι η διακοπή της διασύνδεσής τους και να πρέπει να ξανά ρυθμιστεί κάθε φορά μετά από online ΝΕΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ.

Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ συνδέθηκαν (αντάλλαξαν κλειδιά και τυπώθηκαν ως αποδεικτικό μέρος ψηφίων αυτών), δεν στέλνει η ταμειακή στο POS το ζητούμενο και ο έμπορος δεν μπορεί να εισπράξει από κάρτες αφού το EFTPOS είναι κλειδωμένο για πληκτρολόγηση ποσού  λόγο της υποτιθέμενης επιτυχούς διασύνδεσης. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ενώ ήταν συνδεδεμένα και διακοπεί λόγο ΝΕΩΝ αναβαθμίσεων η σύνδεση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που θα πρέπει να κάνετε,  εάν θέλετε να εισπράξετε με κάρτα από πελάτη σας, είναι να καλέσετε τον πάροχό σας και να του ζητήσετε την επαναφορά του EFTPOS στην προτέρα κατάσταση ή οδηγίες του για το τι θα πρέπει να κάνετε. (π.χ. δήλωση βλάβης στην ΑΑΔΕ και οδηγίες στον χειρισμό του POS ώστε να γίνει το ζητούμενο)

Επίσης, να ενημερώσετε τον πάροχό σας (καλύτερα γραπτώς) ότι θα περιμένετε την γραπτή ειδοποίησή του ότι το σύστημα που σας έχει προμηθεύσει (EFTPOS) είναι όντος έτοιμο (δεν θα χάσει τις ρυθμίσεις του που έχουν γίνει από εμάς, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δημοσιεύσει στην ΑΑΔΕ, κλειδιά, ip, port κτλ) ύστερα από πιθανή online μελλοντική αναβάθμισή του λογισμικού του.

Όταν αυτά σας τα έχει επιβεβαιώσει ο πάροχός σας, καλέστε μας να κλείσουμε την  ημέρα και την ώρα ώστε να επαναλάβουμε ή να κάνουμε νέα διασύνδεση του EFTPOS και της ταμειακής σας.

Β. 01/03/2024

Για ταμειακές INFOPOS κατασκευής εργοστασίου ΜΑΤ Α.Ε. που έχει γίνει η πρώτη αναβάθμιση EFTPOS από εμάς, ισχύει για είσπραξη  από EFTPOS χωρίς έκδοση στοιχείου λιανικής ότι ισχύει παραπάνω για ταμειακές RBS και το menu αυτό θα φανεί μετά από online αναβάθμιση με έκδοση z-read.

Γ. 01/03/2024

Η επιλογή 4 Είσπραξη έναντι αναμένετε να λειτουργεί σε επόμενες online αναβαθμίσεις.

 

μείνετε ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ