Αλλαγές με την νέα Version myData 1.0.7 και νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Αφορά πελάτες μας με εφαρμογές *Pegasus ERP, Τοπικές και Web App εφαρμογές
*(Χωρίς σύνδεση με πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης)
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από 01/01/2024 όλα τα παραστατικά που εκδίδονται από το κανάλι διαβίβασης ERP που έχει ήδη ή προστίθενται σταδιακά και στην ειδική φόρμα καταχώρισης του #myData# θα πρέπει να ανεβαίνουν στην πλατφόρμα mydata σε πραγματικό χρόνο.
(για αυτά που προστίθενται φυσικά και θα υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής που θα καθορίζετε από αποφάσεις του διοικητή τις ΑΑΔΕ)
Για να θεωρείται ένα παραστατικό αυθεντικό θα πρέπει να φέρει ένα QR CODE το οποίο από 26/11/2023 που έγινε αναβάθμιση στο παραγωγικό σύστημα της ΑΑΔΕ MYDATA στην version 1.0.7 , μας επιστρέφει ένα url που το ‘’φτιάχνουμε’’ προς εκτύπωση με μορφή QR CODE.
Για παραστατικά που παίρνουν ψηφιακή σήμανση από ΦΗΜ ή τους νέους ΦΗΜΑΣ, το QR CODE αυθεντικοποίησης θα παραμείνει να παράγετε από τον ΦΗΜ-ΦΗΜΑΣ ως έχει.
(ΦΗΜ= Ταμειακή Μηχανή ή ΕΑΦΔΣΣ – Φορολογικός ηλεκτρονικός μηχανισμός)
Προς ενημέρωση σας και όταν θα είναι διαθέσιμο το Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής και το Δελτίο Ποσοτικής Παραλαβής (Ά Εξάμηνο 2024) θα πρέπει να ενσωματωθεί για τις έγραφες του πίνακα mydata όπου συμφώνα με τις έως τώρα διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα ψηφιστεί όπως όλα δείχνουν εντός του 2023, θα απαγορευτεί το χειρόγραφο και θα πρέπει για να θεωρείτε σύννομο και συνοδευτικό των αποστελλόμενων ή παρεληφθέντων αγαθών να φέρει το QR CODE υποχρεωτικά !!
Επίσης λογικά μαζί με το δελτίο αποστολής και παραλαβής θα εφαρμοστεί και ο #myData# σκοπός διακίνησης υποχρεωτικά από προαιρετικά που είναι τώρα, με ότι αυτό συνεπάγετε !!!
—Συνεπώς για τις τοπικές εφαρμογές εκτός του ότι θα πρέπει να κάνετε όλες τις διαθέσιμες αναβαθμίσεις ώστε να ενσωματωθεί η λειτουργιά επιστροφής του QR url αυθεντικοποίησης του παραστατικού από το σύστημα mydata, θα πρέπει να γίνει και τροποποίηση των φορμών εκτύπωσής σας με ελάχιστο κόστος παροχής υπηρεσιών *25€ συν ΦΠΑ 24% που μπορεί να προσαυξηθεί ανάλογα την εγκατάστασή, το πλήθος και τον τύπο των φορμών σας.
Σημ. * Στα Ελαιοτριβεία που σχετικά πρόσφατα ‘’κουμπώσαμε’’ τις αλλαγές στην οθόνη Reception καθώς και τα πιστωτικά σενάρια εκθλίψεων, αγορών κτλ., καθώς και τις νέες ενιαίες φόρμες έκθλιψης δεν θα υπάρξει χρέωση για την πρόσθεση των QR CODE σε αυτές.
—Στις *Web εφαρμογές είναι ήδη παραμετροποιημένο, αρκεί να κάνετε όλες τις διαθέσιμες αναβαθμίσεις.
*Εάν έχετε και χρησιμοποιείτε Web φόρμα εκτύπωσης πέραν των βασικών και δεν εκτυπώνουν το QR CODE ή δεν είναι σωστή η θέση κτλ. τότε ισχύουν τα παραπάνω.
Φυσικά μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματα της ακόλουθης μελέτης και να προσθέσετε τα QR CODE μόνοι σας.
Η μελέτη για τα τοπικά
Η μελέτη για τα Web App
!!! Προσοχή , το QR CODE θα πρέπει να είναι σε εκτυπωμένες διαστάσεις κατ’ ελάχιστο 18*18 mm !!!
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Για τις ανάγκες του mydata ή όταν δεν βλέπετε το QR CODE στην εκτύπωσή σας.
Καλό είναι να κάνετε και έναν έλεγχο από το νέο button (Μηνύματα εισαγωγής στην εφαρμογή) που υπάρχει πλέον στα τοπικά ERP, πριν κλείσετε την ημέρα σας ή κατά την διάρκεια ή όταν δεν βλέπετε QR CODE στα παραστατικά σας.
Και στα Web από το tab Dashboard και στο section mydata πατώντας το button-Refresh.
Όπου θα εμφανιστούν τα πιθανά σφάλματα, εάν υπάρχουν !!
Θα ακολουθήσουν περαιτέρω οδηγίες όταν είναι διαθέσιμες από την ΑΑΔΕ του τρόπου αντιμετώπισης. πχ. να αναδημιουργούνται με την σήμανση απώλεια διασύνδεσης.
Προς το παρόν κάνετε ότι σας έχουμε ήδη δείξει !!! πχ. Αποστολή επιλεγμένων εγγραφών στο MYDATA.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ειδικές εγκαταστάσεις
Ανά κατηγορία επαγγέλματος επισημάνσεις – τροποποιήσεις που θα πρέπει και σε συνεννόηση με τον λογιστή σας να γίνουν ή όχι. Πάντα συμφώνα με τις αλλαγές της version mydata 1.0.7
- Ελαιοτριβεία & Αγορές Αγροτικών αγαθών
Α. Το παρόν κείμενο αφορά Ελαιοτριβεία και γενικά επιχειρήσεις που κάνουν αγορές από Αγρότες με ενεργό ΚΑΔ δηλαδή από : α.(Αγρότες Ειδικού καθεστώτος – με απαλλαγή ΦΠΑ για το άρθρο 41 του κώδικα ΦΠΑ), β. **(Αγρότες Κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ), αλλά και γ. από (Ιδιώτες – άρθρο 39 του κώδικα ΦΠΑ), δηλαδή οντότητες που είναι εκμεταλλευτές αγροτικής περιουσίας – άτυπους παραγωγούς που δεν έχουν ενεργό ΚΑΔ)
**οι β) Αγρότες κανονικού καθεστώτος δεν μας απασχολούν.
Σε ότι αφορά τους α) Αγρότες ειδικού καθεστώτος καλό θα είναι να προστεθεί στα παραστατικά αγορών τους, στους τίτλους κτήσης (3.1) δηλαδή, που εσείς εκδίδετε καθώς οι ίδιοι δεν είναι υπόχρεοι έκδοσης, η εξής νέα προσθήκη που περιλαμβάνετε πλέον στην νέα παράμετρο του mydata: ‘’ Ειδικών κατηγοριών παραστατικών ’’ από την version 1.0.7, και συγκεκριμένα η εγράφη Νο 7 (Αγορά αγροτικών αγαθών υπηρεσιών Άρθρο 41 του κώδικα ΦΠΑ) για την απόλυτη ορθότητά του τίτλου κτήσης, ως το γιατί δεν έχει ΦΠΑ αφού στον τίτλο κτήσης ζητάει και επιτρέπει την αποστολή του, μόνο με την γενική εγράφη Νο 8 για το ΦΠΑ (Εγραφές χωρίς ΦΠΑ -Μισθοδοσία, αποσβέσεις κτλ), των συνοπτικών ή αναλυτικών γραμμών των ειδών του παραστατικού.
Η παραπάνω νέα προθήκη καλό θα ήταν επίσης να μπει και στα πιθανά πιστωτικά παραστατικά (5.2 αυτότιμολόγησης) που μπορεί να εκδίδετε για Αγρότες Ειδικού Καθεστώτος καθώς αυτά ναι μεν ζητάνε στις συνοπτικές ή αναλυτικές γραμμές των ειδών του παραστατικού την αιτία απαλλαγής όπου σαφώς και χρησιμοποιούμε την εγγραφή Νο 7 του ΦΠΑ = (Άνευ) και φυσικά για αυτή την κατηγορία ΦΠΑ, το άρθρο απαλλαγής, το Άρθρο 41 δηλαδή του κώδικα ΦΠΑ που έχετε ορίσει κατά την νέα καταχώριση ή τροποποίηση ήδη καταχωρημένου παραγώγου στις κατηγορίες παραγωγών ή προμηθευτών του λογισμικού, Αγρότες Ειδικού Καθεστώτος, αλλά ελλείψει οδηγιών, διευκρινήσεων ή ειδικού παραστατικού για αυτό τον σκοπό από την ΑΑΔΕ για το ζήτημα αυτό, χρησιμοποιούμε το παραστατικό 5.2 που Α. Δέχεται το #mydata# με αυτές τις παραμέτρους και Β. Βάσει των χρηστικών οδηγών που είναι δημοσιευμένοι στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ και αναφέρουν την έκδοση πιστωτικού τιμολόγιου και την χρηστικότητα του.
Αναφέρει ότι το Πιστωτικό τιμολόγιο εκδίδετε : σε περίπτωση εκπτώσεων, επιστροφών ή άλλων διαφορών.
Με αφορμή το παραπάνω και κυρίως τον σκοπό του θα πρέπει όσοι εξακολουθείτε να κάνετε αγορές με τίτλους κτήσης (δηλαδή με__Τιμολόγιο αγοράς απο Ιδιώτη) από γ) Ιδιώτες να επανεξετάσετε το ζήτημα και του Ε3 (πχ. από λοιπά ή χονδρικές να γίνει πχ. λιανική), γιατί και αυτά τα Ε3 δεν θα είναι διαχειρίσιμα από τον λογιστή στο μέλλον) αλλά επίσης και το θέμα με το χαρτόσημο ως γενική κράτηση αγορών ή όχι και πιθανόν και άλλες διατάξεις επιπέδου κρατήσεων-φόρων που αφορούν οι συναλλαγές αγορών σας από ιδιώτες.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε το τι Ε3 θα έχουν οι αγορές των τίτλων κτήσης που εσείς εκδίδετε από:
α) . Αγρότες Ειδικού καθεστώτος
γ) . Ιδιώτες
….και πριν το τελικό στάδιο του mydata που έπεται για αυτό τον σκοπό : (Ε3 = μη πλέον διαχειρίσιμα με λογιστικές ή άλλες εγγραφές), ελέγχοντας ο λογιστής σας τις ήδη υπάρχων εγγραφές σας για τα Ε3 και για τα παραπάνω παραστατικά που έχετε ήδη εκδώσει και εκδίδετε.
Τέλος __ για τις παραπάνω κατηγορίες επιχειρήσεων πριν μας καλέσετε για να κλείσουμε ραντεβού για τις πιθανόν παραπάνω αλλαγές θα πρέπει να γνωρίζετε από τον λογιστή σας όλα τα ζητούμενα με ακρίβεια, για να τα αποτυπώσουμε στο λογισμικό σας !!!
……………………….
- Πρατήρια υγρών καυσίμων – επιχειρήσεις που εμπορεύονται και καύσιμα πχ super market, mini market, χρωματοπωλεία κα (πχ αρωματικούς υδρογονάνθρακες ή ελαφρύ πετρέλαιο-white spirit, ή κηροζίνη θέρμανσης κα)
Σχετικά πρόσφατα προστέθηκαν στην πλατφόρμα mydata και οι κωδικοί καυσίμων προς αποστολή ανεξάρτητα του ΦΗΜ , Δηλαδή εάν το / τα παραστατικά παίρνουν ψηφιακή σήμανση από ΦΗΜ ή ΦΗΜΑΣ.
Αφορά ΟΧΙ πρατήρια : Ρωτήστε τον λογιστή σας,
Α. Να δει την λίστα mydata καυσίμων
και
Β. Εάν ισχύει για την λιανική και την χονδρική σας για είδη καυσίμων που μπορεί να εμπορεύεστε και εάν θα πρέπει οι ΦΗΜ τύπου *ΕΑΦΔΣΣ να συμπληρώνουν τα πεδία αυτά και τα παραστατικά χονδρικής που περιλαμβάνουν τέτοια είδη να έχουν σήμανση από ΕΑΦΔΣΣ.
*σε ταμειακές μηχανές προς το παρόν αυτό είναι αδύνατο.
(Καλό θα είναι οι λογιστές να κάνουν την ερώτηση αυτή στις υπηρεσίες τις ΑΑΔΕ)
Για τα πρατήρια : Το παραπάνω είναι δεδομένο από τις διατάξεις, αποφάσεις και επεξηγηματικές αναρτήσεις και δημοσιεύσεις της ΑΑΔΕ και είναι ήδη έτσι παραμετροποιημένο το Pegasus Oil ERP σε ότι αφορά τους ΦΗΜ σας, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε πριν το νέο έτος A. Να συνδέσουμε για τις ανάγκες του mydata τον κωδικό mydata καυσίμων από τα είδη αποθήκης σας που αφορούν καύσιμα και τον κωδικό mydata ποσότητας, αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε σε συνεννόηση με τον λογιστή σας το ζητούμενο Β. που είναι : Το εάν θα συνεχίσουμε να στέλνουμε την απόδειξη επιστροφής στο mydata μια προς μια όπως και κάνουμε τώρα ή εάν εμπίπτει και αυτή, δηλαδή ή ***(Απόδειξη Επιστροφής Καυσίμων) για τις ανάγκες του mydata, e-send σε σχέση μεταξύ τους (mydata & e-send), πάντα σε σχέση με ότι αναφέρει η ΑΑΔΕ στο παρακάτω link για το κανάλι διαβίβασης ΦΗΜ.
https://www.aade.gr/epiheiriseis/mydata-ilektronika-biblia-aade/mydata/forologikoi-mihanismoi-fim
Το link λέει : Μέχρι την ενεργοποίηση της δυνατότητας απευθείας διασύνδεσης των ΦΗΜ, οι συναλλαγές λιανικής θα καταχωρούνται συγκεντρωτικά μέσω συστήματος λογιστικής ή της φόρμας καταχώρησης.
***Τα πρατήρια σας με το λογισμικό Pegasus Oil ERP για την έκδοση τιμολογίου καυσίμων στον τελικό πελάτη λειτουργούν και είναι παραμετροποιημένα είτε μέσω γέφυρας με το σύστημα εισροών – εκροών σας, αυτόματα, είτε μη αυτόματα αλλά πάντα σύμφωνα με την περίπτωση γ) της Ε.2056/2019 ΑΑΔΕ. Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την Απόφαση ΠΟΛ.1208/2018 της Υφυπουργού Οικονομικών και την Απόφαση ΠΟΛ. 1218/2018 του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.
Τέλος __ για τα πρατήρια καυσίμων πριν μας καλέσετε για να κλείσουμε ραντεβού για τις παραπάνω αλλαγές θα πρέπει να γνωρίζετε από τον λογιστή σας για τις συναλλαγές πετρελαίου θέρμανσης που εκδίδετε από την εγκατάστασή σας προς την εγκατάσταση του τελικού πελάτη το να επανεξετάσετε με τον λογιστή σας τον κωδικό ΦΗΜ του παραστατικού ποιος θα είναι.
Δηλαδή εάν θα είναι ή θα παραμείνει ο κωδικός 173 ή ο 231.
Κωδ. 173 = Απόδειξη Λιανικής Πώλησης
Κωδ. 231 = Απόδειξη Λιανικής Πώλησης – Δελτίο Αποστολής
Όπως επίσης και εάν, (αφού και αυτά τα παραστατικά είναι λιανική) θα συνεχίσουμε να τα στέλνουμε ένα προς ένα στο mydata όπως και κάνουμε τώρα.
Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις (πχ. super market, mini market, χρωματοπωλεία κα) που μπορεί να εμπορεύονται και ‘’καύσιμα’’ από την λίστα τιμών καυσίμων mydata της ΑΑΔΕ, παρακαλώ να πράξουν όπως αναφέρετε παραπάνω !! και να μας ενημερώσουν για πιθανές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
………………………………
- Ξενοδοχεία – Δωμάτια
Για τις επιχειρήσεις φιλοξενίας που λειτουργούν με το Pegasus Web App e–hotel ERP δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τελικά εάν θα αντικατασταθεί ο φόρος διαμονής με νέο φόρο κλιμακούμενο ανά περίοδο καθώς όταν ψηφιστούν και εάν οι σχετικές διατάξεις το λογισμικό θα προσαρμοστεί για αυτές.
Προς ενημέρωσή σας η νέα διάταξη σε διαβούλευση και προς ψήφιση λέει :
Καταργείται ο φόρος διαμονής και θεσπίζεται το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις, βραχυχρόνιες μισθώσεις και τουριστικές επαύλεις. Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.
Επίσης για το νέο πεδίο στην νέα παράμετρο Ειδικών κατηγοριών παραστατικών από την version 1.0.7 και συγκεκριμένα η εξής νέα προσθήκη με αρ. Νο 2 ( Έσοδα Λιανικής Ξενοδοχείων – Χρεώσεις Δωματίου) που αφορά (είδη μπαρ, εστιατορίου, διαφόρων παρεχόμενων υπηρεσιών όπως υπηρεσίες μεταφοράς από λιμάνι, αεροδρόμιο ή Parking κλπ. με χρέωση στο δωμάτιο χωρίς την έκδοση από ΦΗΜ) είναι κάτι που θα κάνουμε εμείς στην αυτόματα εκδιδόμενη απόδειξη σας με Κωδ. 1001 – ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ή το ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ που έχει οριστεί εάν αφορούν σε χονδρική οι παραπάνω πωλήσεις προϊόντων ή και υπηρεσιών σας, χωρίς να σας ανησυχήσουμε πάρα μόνο εάν θα πρέπει.
Για δωμάτια που λειτουργούν με το Pegasus Freelancer ERP, (χωρίς άλλες παροχές), δηλαδή χωρίς τύπους διατροφής, είδη μπαρ, εστιατορίου, και διαφόρων παρεχόμενων υπηρεσιών όπως υπηρεσίες μεταφοράς από λιμάνι, αεροδρόμιο ή Parking κλπ. με χρέωση στο δωμάτιο χωρίς την έκδοση από ΦΗΜ, θα πρέπει και ανάλογα τις ανάγκες σας είτε να αναβαθμίσουμε σε Pegasus Web App e-hotel ERP ώστε να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία ή να τροποποιήσουμε το λογισμικό για την ορθή αποτύπωση του νέου κλιμακούμενου φόρου πάντα όταν και εάν τελικά ισχύσει.
Επίσης η νέα προσθήκη ( Έσοδα Λιανικής Ξενοδοχείων – Χρεώσεις Δωματίου) στην νέα παράμετρο Ειδικών κατηγοριών παραστατικών δεν σας αφορά, εκτός και εάν κόβετε τέτοιου τύπου παραστατικά χειροκίνητα.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις αλλά και τις προαναφερθείσες καλό θα ήταν να δει ο λογιστής σας, τα ήδη διαβιβασθέντα σας, και εάν υπάρχει κάτι πχ. σε επίπεδο χαρακτηρισμών που θέλει να αλλάξει καλό θα είναι να γίνει πριν την 01/01/2024.
Για όλες τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται έστω και περιστασιακά με το δημόσιο έπονται αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης και διαβίβασης εντός του 2024, αλλαγές που θα δούμε μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και θα σας προτείνουμε λύσεις μόλις έχουμε ή παραχθούν τα εργαλεία για αυτό σε συνάρτηση με διατάξεις και αποφάσεις της ΑΑΔΕ με τις τελικές ημερομηνίες εφαρμογής τους.
Εν αναμονή λοιπών των νέων διατάξεων , αλλά με εφαρμογή των υπαρχουσών μην αμελήσετε το παρόν και φροντίστε να μας πείτε τι σας συμβούλεψε ο λογιστής σας για τα θέματα που σας θέσαμε.
Με εκτίμηση
Ζευγίτης Παναγιώτης